8 Sebab Pentingnya Hubungan Intim

Seks penting bagi suami isteri kerana ia merupakan fitrah semulajadi yang dianugerahkan oleh Allah SWT jika sekiranya pasangan melunaskan tuntunan hawa nafsu menerusi jalan yang sah dan betul. Naluri seks dalam kehidupan manusia memang tidak dapat dipisahkan kerana melalui cara ini pasangan terbabit boleh meraih kepuasan seksual dan seterusnya rumahtangga menjadi semakin bahagia.

Walau apapun mari kita lihat 8 sebab-sebab mengapa seks begitu penting terutamanya kepada suami isteri seperti yang dinyatakan di bawah ini :

1. Melalui hubungan seks yang kerap, suami isteri akan memperolehi kehidupan yang lebih tenang dan bahagia lebih-lebih lagi dengan keadaan dunia hari ini yang semakin mencabar. Seks yang sihat berupaya untuk mengurangkan risiko penyakit serangan jantung, angin ahmar dan lain-lain penyakit hipokinetik.

2. Aktiviti seksual juga dapat meningkatkan keupayaan sistem pertahanan di dalam tubuh badan manusia.

3. Menerusi hubungan intim ini suami isteri akan menjadi lebih aktif secara fizikal kerana hubungan seks juga merupakan salah satu aktiviti seperti bersenam di mana ia dapat menghapus dan membakar kalori di dalam badan. Badan yang mengandungi kurang kalori akan menyebabkan tubuh badan manusia menjadi lebih aktif dan cergas.

4. Bagi wanita pula badan mereka akan menjadi lebih sihat sekiranya hubungan seks ini dilakukan dengan secara kerap. Aktiviti seks ini dapat membantu melancarkan pengaliran darah dan sistem pembiakan (haid) mereka dengan secara sihat.

5. Hubungan suami isteri akan menjadi lebih utuh dan rapat jika mereka selalu mengadakan hubungan seks. Hidup pun menjadi semakin ceria.

6. Hubungan seks yang dilakukan secara kerap turut dapat membantu suami dan isteri menjadi kelihatan awet muda. Selain dapat memberikan keseronokan pada si pelaku dan berdasarkan kajian seksologi mendapati manusia akan menjadi sentiasa gembira, muka dan tubuhnya akan sentiasa nampak seperti muda.

7. Bagi lelaki pula jika mereka kerap mengadakan hubungan seks bersama dengan isteri tersayang akan dapat mengurangkan risiko daripada menghidapi penyakit kelenjar prostat.

8. Di dunia yang semakin kompleks ini selain melakukan amal ibadat dan berzikir, hubungan seks dengan pasangan tercinta juga boleh memberikan ketenangan kepada minda dan jiwa anda.

Jom Baca Post Menarik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...